Historie

Installatiebedrijf P. Buist kan bogen op driekwart eeuw ervaring. Het bedrijf werd in 1937 opgericht door Piet Buist en was toen nog een loodgietersbedrijf. Het werk bestond toen hoofdzakelijk uit het aanbrengen van dakbedekking en zinken goten. Toen werd voor de waterhuishouding nog water uit de regenbak gepompt via een pomp op het aanrecht.

Kort na de oprichting van ons bedrijf kwam de aanleg van waterleiding in het Westerkwartier op gang. Dit betekende een enorme uitbreiding van werkzaamheden, daar alle woning een kraan kregen en woningen langzamerhand werden voorzien van een toilet met waterspoeling. Een grote vooruitgang voor de volksgezondheid.

Warmte door middel van kachel

Woningen werden in deze jaren verwarmd door hout-, turf- of kolenkachels, en er werd gekookt op een kookkachel of petroleumstel. Koolmonoxide vergiftiging of schoorsteenbrand kwam dan ook regelmatig voor. Vanaf 1946 kwamen er modernere voorzieningen; er werd gekookt op flessengas en verwarming werd geregeld via antraciet gestookte haarden en convectorkachels, en vervolgens via olie gestookte kachels.

Ontwikkeling op het gebied van gas

In 1961 werd de leiding van het bedrijf overgenomen door Kor Buist. Rond deze tijd werd de aardgasbel in de provincie Groningen ontdekt, met vele nieuwe ontwikkelingen als gevolg. Gasleidingen werden aangelegd, en gashaarden en gaskachels werden geplaatst. De tijd van olie en kolen was voorbij en vele woningen werden door ons bedrijf voorzien van centrale verwarming.

Anno 2021

Van 1996 tot op heden zijn Piet en Anja Buist het aanspreekpunt van het installatiebedrijf. Nog steeds volgen wij de ontwikkelingen in ons vakgebied op de voet, waardoor wij u altijd met de beste adviezen van dienst kunnen zijn. In 2021 werd onze showroom vernieuwd en wij nodigen u dan ook uit om een kijkje te nemen en kennis met ons te maken!

Informatie aanvragen